Tips για να αποθηκεύσετε σωστά το πάπλωμά σας

22/02/2023
Tips για να αποθηκεύσετε σωστά το πάπλωμά σας  espiti

Το πάπλωμα που χρησιμοποιούμε είναι ένα από τα σημαντικότερα συστατικά που συνθέτουν την ποιότητα του ύπνου μας. Ιδιαίτερα τις κρύες μέρες του χειμώνα, τίποτα δεν μας χαρίζει περισσότερη ξεκούραση, από τη ζεστασιά και την άνεση του κρεβατιού μας. 

 Τι γίνεται όμως όταν ο καιρός ζεσταίνει; Μια από τις πρώτες διαδικασίες που κάνουμε στο σπίτι, είναι η αλλαγή των ρούχων και των παπλωμάτων μας από τα χειμωνιάτικα στα καλοκαιρινά. 

 Όλοι γνωρίζουμε πόσο σημαντική είναι η σωστή αποθήκευση των ρούχων μας για να μένουν αναλλοίωτα στο χρόνο. Το ίδιο χρήσιμο όμως, είναι να ξέρουμε πως να αποθηκεύουμε το χειμωνιάτικό μας πάπλωμα εάν θέλουμε να διατηρήσει την αξία του. Πώς όμως γίνεται σωστά;

 Υπάρχουν κάποια έξυπνα βήματα και tips για να βρίσκετε κάθε χειμώνα το πάπλωμά σας ακριβώς όπως το αφήσατε την προηγούμενη σεζόν.

 1. Πριν αποθηκεύσετε το πάπλωμα, σιγουρευτείτε ότι είναι καθαρό

 Ειδικά αν δεν χρησιμοποιείτε παπλωματοθήκη, είναι απαραίτητο να καθαρίσετε καλά το πάπλωμά σας πριν το αποθηκεύσετε. Για κάθε τύπο παπλώματος, μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε στεγνό ή υγρό καθάρισμα, ανάλογα με το υλικό από το οποίο έχει κατασκευαστεί. 

 Στεγνό καθάρισμα:

 Αν το πάπλωμά σας είναι πουπουλένιομάλλινο ή μεταξωτό, ή αν πρόκειται για κουβερτοπάπλωμα το πιθανότερο είναι ότι δεν επιτρέπεται να πλυθεί και θα σας προτείναμε να το εμπιστευθείτε σε ένα καθαριστήριο ρούχων για στεγνό καθαρισμό ή για κανονικό πλύσιμο. Το καθαριστήριο ρούχων θα βάλει το πάπλωμα μτα το πλύσιμο σε ειδικό μηχανημα ώστε να γίνει ξανα αφρατο και φουσκωτο όπως ηταν όταν το αγορασατε.

 Αν προτιμάτε να το καθαρίσετε στο σπίτι, δοκιμάστε να περάσετε προσεκτικά από όλη του την επιφάνεια την ηλεκτρική σας σκούπα, για να απομακρύνετε τη σκόνη που έχει διατηρηθεί στο εξωτερικό αλλά και το εσωτερικό του.

 Φυσικά, το στεγνό καθάρισμα αποτελεί εξαιρετική λύση και για παπλώματα από μικροΐνες τα οποία όμως μπορούν να πληθούν χωρίς κανένα πρόβλημα και στο πλυντήριο. 

 Υγρό καθάρισμα:

 Διαβάστε προσεκτικά τις οδηγίες που αναγράφονται στην ετικέτα από τον κατασκευαστή και σιγουρευτείτε ότι το πάπλωμά σας επιτρέπεται να πλυθεί στο πλυντήριο. Σε κάθε περίπτωση σας προτείνουμε να επιλέξετε ένα ήπιο πρόγραμμα με χαμηλές στροφές, για ευαίσθητα ρούχα και μια σχετικά χαμηλή θερμοκρασία που δε θα ξεπερνά τους 30 - 40 βαθμούς.

 Καλό είναι να αποφύγετε τη χρήση λευκαντικού απευθείας πάνω σε λεκέδες, αλλά χρησιμοποιήστε το μόνο συνδυαστικά με το σαπούνι στην ειδική υποδοχή του πλυντηρίου σας, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος να αποχρωματιστεί ή να καταστραφεί το ύφασμα του παπλώματος.

 Bonus tip:  Μετά το πλύσιμο, δοκιμάστε να το ξεβγάλετε δύο φορές, καθώς τα παπλώματα λόγω του όγκου τους μπορεί να κρατήσουν υπολείμματα από το απορρυπαντικό. 

 2. Στεγνώστε το πολύ καλά 

 Το σημαντικότερο βήμα στην αποθήκευση του παπλώματός σας είναι να σιγουρευτείτε ότι έχει στεγνώσει εντελώς. Εάν παραμείνει στην επιφάνεια ή στο εσωτερικό του υγρασία, υπάρχει ο κίνδυνος να αλλοιωθεί το χρώμα, ή ακόμα και να δημιουργηθεί μούχλα η οποία θα το καταστρέψει. 

 Το στεγνωτήριο, είναι η ιδανική λύση είτε για οργανικά είτε για συνθετικά παπλώματα. Εάν δεν διαθέτετε στεγνωτήριο, επιλέξτε μια ζεστή μέρα για το πλύσιμο του παπλώματος σας, ώστε να μπορείτε να το απλώσετε σε εξωτερικό χώρο, χωρίς να απορροφήσει ακόμα περισσότερη υγρασία από το περιβάλλον. 

 Βεβαιωθείτε ότι όσο είναι απλωμένο δεν θα εκτεθεί στον ήλιο και φροντίστε να το τινάξετε μερικές φορές για να απλωθούν ομοιόμορφα το πούπουλα στο εσωτερικό του. 

 Bonus tip Αν δεν είστε σίγουροι για το στέγνωμα του παπλώματός σας, φροντίστε να το αφήσετε απλωμένο σε σκιά, τουλάχιστον για μια με δύο ημέρες επιπλέον πριν το αποθηκεύσετε. 

 3. Ετοιμάστε το πάπλωμά σας για αποθήκευση

 Είτε διαθέτετε οργανικό είτε συνθετικό πάπλωμα, η καλύτερη λύση για την αποθήκευσή του, είναι μια ειδική υφασμάτινη θήκη, η οποία θα το προστατεύει από σκόνη, ζέστη και υγρασία. 

 Σε μια τέτοια θήκη, το πάπλωμά σας θα διατηρήσει το σχήμα και τη φρεσκάδα του για όλο το χρόνο, ειδικά αν τοποθετηθεί σε σημείο που δεν πιέζεται από καμία πλευρά του. Αν δεν έχετε αρκετό χώρο σε κάποια ντουλάπα του σπιτιού σας, η επόμενη καλύτερη επιλογή είναι να το αποθηκεύσετε κάτω από το κρεβάτι σας.

 Ειδικά αν το πάπλωμά σας είναι μάλλινο ή πουπουλένιο, σας προτείνουμε να επιλέξετε μια βαμβακερή τσάντα αποθήκευσης που θα του επιτρέπει να αναπνέει.

 Τέλος, πριν το αποθηκεύσετε, μην παραλείψετε να προσθέσετε στη θήκη κάποιο ειδικό αρωματικό προστασίας κατά του σκόρου. 

Σχόλια

Δεν βρέθηκαν δημοσιεύσεις

Γράψτε μια κριτική